Tuesday, August 11, 2009

Ishk...teruknyer sekararang nieh...


Cuak...

tuh jer satu perkataan yang paling sesuai untuk aku cakap sekarang....Kes Selsema babi kat malaysia neih dah makin teruk....setiap hari dalam berita ader jer kematian...yang paling sedey melibatkan orang Melayu yang tak makan babi...kanak-kanak...baby...orang tua...dan ibu mengandung....Ohhh no....tuh semer kategori yang ader dalam umah aku ....Kanak kanak ...baby...dan ibu mengandung.....aku pun dah risau nak bawak keluar budak budak tuh sekarang neih....even kalau pegi kedai pun...aku suruh diorang tunggu dalam kereta ..aku keluar kejap....pegi beli barang...tak pun suh hubby jer pegi beli ...seboleh bolehnya aku takmo dedahkan diorang sangat ngan orang ramai....


Dan aku sendiri yang pregnant nieh ...lagiklah cuaknyer...ingat tempat keja aku neih selamat...rupanya tak selamat jugak!!sekarang satu dept tutup gara gara wabak nieh ....dahlah setiap hari aku berulang alik pegi tempat keja naik komuter...dengan beratus manusia...kalau dah naik komuter ..ko jangan haraplah boleh dapat jarak 1 meter ....kalau dah berdiri tuh semer benda berlaga...kalau bersin tuh kekadang depan muka...hampeh betul....

Dalam keadaan yang penoh wabak neih pun....aku ngan hubby tetap kena meniaga...kena jugak carik rezeki...tuh pun cuak jugak aku...seboleh boleh aku jauhkan diri dari customer...kang aku meniaga pakai mask kang diorang takot plak...heheheheheh so nak tak nak ..kena lah jugak ambik risiko...


Sekarang umah aku tuh...hubby dan anak anak semer tengah demam ...cuti aku pun dah tak banyak...so tak boleh nak cuti lama lama...terpaksalah redha jugak tinggalkan diorang kat bibik akak ipar aku....siap pesan dengan bibik tuh..kalau panas sangat call hubby....sorry yer sayang..mama kena kerja...aku nieh pun dah rasa semacam nieh...tengah kuatkan semangat jer neih...kalau aku sakit jugak...saper nak jaga budak budak tuh nanti ...fuhh dugaan dugaan...


Saban hari aku berdoa ...semoga kaum keluarga dan rakan rakan aku takde yang terkena penyakit tuh...aku takot ...sebab simptom dier sangat biasa....memagn sekali pandang orang ingat takde aper aper...tapi siapa jangka tetiba jer dapat tau dah sampai stage teruk...moga moga kehadiran Ramadhan kali ni..berkuranglah penyakit tuh ...amin.....


5 comments:

shiemz said...

Hns...org yg makan babi x kena.. yg x makan babi nie kena. So camne kak nolie, perlu ke kiter makan babi skali... hahah... skrg nie mang kena beware la... hadzeq pun shiem x bawak g taman2 mana2 dah... seram...

Manjaku said...

Risau kan benda2 cam nie... Yg kasihannya orang kita ler... Mengapa orang2 yg makan BABI tu tak kena yer? Pelik kan! Macam kimm nie...kadang2 terpaksa gak bawa Husna pergi. Coz, siapa nak jaga! Harap2 semua ini akan kembali seperti sediakala

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

sama2 kita doa yer kak ....

Puan nOLie said...

Siotnyer cadangan ko shiem ehheheheh ....tulah ..mungkin yang makan babi tuh dah imun dengan selsema babi nieh kot...jaga anak masing masing yer..moga semua dilingdungi Allah selalu...

eza said...

huhuhu...tarik napas pepanjang dulu yer nolie.....aku tau ko kuat semangat.harap anak2 dan laki ko sembuh ler dlm jangka waktu terdekat nieh....ko pon jaga diri bebaik tau.naik komuter bagai...huhuhu mudah terdedah ngan bahaya HiNi nieh....