Wednesday, April 7, 2010

My Little and Latest Princess..




Seperti yang dijanjikan heheheh

Seperti yagn ramai sedia maklum...aku selamat melahirkan anak aku yang ke empat dan terakhir di Hospital Pakar An Nur Bangi pada 20.01.2010....ehhehe cantikkan nombor dier...anak anak pompuan tarikh lahir semer cantik....aliya 28.08.2008....tarikh pilih sendiri boleh lah ehhehe

Pengalaman melahirkan tuh of courselah lain...dahlah tempat pun lain lain...dr. pun lain lain .....pagi 20hb Jan tuh...aku bertolak dari rumah pukul 8 pagi...hantar anak anak dan mak mertua kat umah kakak ipar aku ...terus jer bertolak ker Hospital...cuak? uihh saper tak cuak...nak menyerahkan perot...even ini kali ke empat...gementar tuh tetap ader....dalam keta aku diam...sampai jer depan hospital tuh incik ajar aku baca beberapa ayat..barulah rasa der kekuatan skit....masuk jer bilik...nurse suruh tukar baju...lain hospital lain prosedurnya...siap salin baju..incik pun salin baju jugak....masa tuh dr. bius tengah masukkan epidural...fuhhhh disebabkan ini kali ke 4 aku caesar...jarum guna pun besar skit dari biasa....



saat saat akhir berada dalam rahim mama




biler nurse baringkan aku ok lagik...tiba tiba...semput...arghhhh dalam hati aku Ya Allah...dah sampai ajal ker...serius...tetiba kena serang asthma...maybe kesan dari epidural tuh...nurse tuh cepat cepat ambik oksigen..dr. bius tuh datang and suh aku relaks...sebab kalau aku cemas..lagik susah nak bernafas...fuhh dalam 10 minit tuh dah ok balik ...process bersalin jugak taklah selancar mana...kalau ikutkan perkiraan ..aku bersalin masa 36 minggu...proses dicepatkan sebab masa bersalin aliya...gynae aku Dr. Ariza bagitau rahim dah nipis..tak boleh tunggu betul betul matang kalau rasa nak bersalin lagik....sebab itu gynae aku kat sini Dr. Khamsiah cepatkan. Berkat makan haruan dah air gamat...rupanya rahim aku masih elok...disebabkan itu...proses mengeluarkan arianna tuh agak susah ..sampai diorang kena tarik kulit perot pakai tali lah...tapi inick tak bagitau aku pun..dier diam jer...tetau nampak tali jer terjuntai....aku tau pun lepas siap bersalin....biler dengar jer suara arianna...menitis air mata aku...alhamdulilah...gembira sangat....




Ingatkan lepas bersalin...aku memang dah ready untuk sakit ..tapi hari pertama tuh even bius dah hilang...takde rasa sakit pun...aku pun tak fikir aper...mungkin sebab dah anak 4 kot..badan aku dah biasa...tapi silap..rupanya sakit itu datang pada hari kedua...ketika rahim mengecut...dengan takde bius...Subhannallah..rasa cam contraction tuh lah ...mula mula aku cuma mintak panadal...lepas tuh ubat tahan sakit...biler dah sampai tahap aku dah tak boleh tahan...nurse tuh bagi injection..barulah aku boleh tidur...dengan angin dalam prot...pedih ulu hati...fuhh mencabarlah jugak....tapi aku kuatkan semangat jugak..untuk menyusukan arianna...



Hari ke 4 aku balik...sampai jer rumah ..perkara pertama aku buat ialah pelok aliya...Ya Allah rindu sunggh kat dia....dier pun punyer happy tengok aku ader kat rumah ...siap menari nari ehhehe...aku kat rumah..seperti biasa...menjerit mesti punyer...dah takde gaya orang pantang pun dah ...tambah plak masa aku pantang tuh musim panas nauzubillah...memang langsung tak berstokin lah...berpeluh peluh...biler dah lega skit..pencarian nama pun bermula heheheh ari ari surf internet carik nama yang sesuai....adesss payah sunggoh nak carik nama anak pompuan nieh...kalau lelaki tuh senang jer...nieh sampai bersidang 14 hari pun still tak selesai...



Nama pilihan pertama aku sebenarnya....Uzma Airis Puteri...tapi incik takmo...dier kata Airis tuh keras...keras tang mana pun aku tak tau...lepas tuh dier plak pilih Umaira Ariani Puteri...eh eh ..cam nama tudong plak dah...aku pilih Uzma Aqilah Puteri ...pun dier tak mo...penyudah...ok pilih sorang satu...dier nak Umaira...aku nak Arianna...Puteri tuh memang surname yang harus ada...so cantum ...Umaira Arianna Puteri binti Azmi Putera...fuhh jenuhlah nanti nak nikah ahhahahah


Dan hari ini....Yana dah hampir 3 bulan...makin mok...masa lahir hari tuh 2.7 kg...masa cucuk 2 bulan ari tuh berat dier dah 5kg...yana masih fully breastfeed...dan itulah bayi terakhir aku....demi untuk kesihatan..aku redha...rasanya lengkaplah sudah family kami...dikurniakan 2 orang putera dan 2 orang puteri yang sangat comel ...mencapai target kami...bak kata Salina..tangan 4 ..sorang pegang 2....mmg target selang setahun 2004 2006 2008 2010...dan kini aku cuma mahu membesarkan dan mendidik anak anak aku sebaik mungkin....semoga mereka menjadi anak anak yang soleh dan solehah ....amin....

2 comments:

Jaja said...

tahniah nolie..tak sangka da 4 org da...umar & uzair, aliya & arriana...serious nampak twin la diorang nanti.soo sweet =)

Manjakusayang said...

Bestnya...dah boleh tutup buku dan jaga badan ler pas nie... Sekejap jer dah 3 bulan kan...