Thursday, May 5, 2011

Macam macam kisah Maid


Sambil drive pagi tadik nak tergelak pun ader dengar kisah kat Sinar.FM pasal bibik pagi nieh...macam macam kisah ader...maid blur...maid ader rupa heheheh

Naper aku tak ambik maid? tak mampu? kalau citer soal kemampuan...rasanya lebih dari mampu...sebab monthly bayar nurseri budak budak nieh jer...lagi mahal dari gaji bibik kakak ipar aku...abes tuh naper tak ambik maid? uuuu banyak sangat pro and kons dier...biler aku timbang timbang balik...tak payahlah..biarlah penat skit ..janji aku tak sakit hati...mmglah kalau ikutkan rumah aku tuh tarap kurang terurus sebenarnya...baper jam sangatlah aku ader kat umah...orang keja dari isnin sampai jumaat..sabtu ahad boleh rest golek golek..mengangkang depan tv...tapi aku keja sampai ahad...sebab sabtu ahad aku meniaga...so buat orang yang tau camner aktiviti aku memahamilah camner...tak paham...lantak kolah...ehheheh ...

Ada masa tuh sesak jugaklah nak nak time nurseri tutup ..cuti tinggal dua tiga ketul...hayoo..masa niehlah bibik main peranan besar...seb baik umah akak ipau aku tuh sekangkang cucu kera..jadi bolehlah tumpang sekejap...mana ok nurseri ngan babysitter? Oooo mehlah aku citer skit pro and cons dier sebab aku nieh dah bertukar babysitter ngan nurseri ntah sekian kali dah ...dari Subang, Gombak ke Bangi... macam macam kerenah dah aku rasa....Ni my personal opinion lah...tak tau lah korang camner

Babysitter.
  • Kebersihan - ini aderlah perkara pertama yang aku memula sekali tengok... kalau rumah tunggang langgang ader hati nak jaga anak aku ...tak payah....
  • Baper ramai dia jaga - Penting jugak neih...kekadang ader manusia tamak haloba nieh kan...main ambik jer...pastu budak tuh biar tak terurus
  • Keselamatan - keadaan rumah...kawasan main...semer kena tengok tuh...
  • Keperibadian Kakak/Makcik/Nenek - yang nak menjaga ...bukan aper...anak anak akan lebih banyak habiskan masa dengan diorang...so biarlah orang tuh yang lemah lembut..suka mengaji..suka budak budak ...kita kena ambik tau nieh ya ibu ibu..jangan korang main letak jer...
  • Bayaran - ok...nieh perkara perlu ditimbangkan jugaklah...ader yang letak charge cam charge nurseri...tapi ader yang jenis ader hati perut...kalau kita stuck jalam jem ker aper dier tak charge pun tapi ader jugak yang jenis..lambat sejam RM5 woooo 
  • Perkhidmatan - Cariklah babysitter yang jenis bukan kaki cuti...kaki jalan ..atau kaki balik kampung...alahh penat koo dapat jenis camnieh...asik nak cuti jer...pengsan...kalau ader back up takpe...dah kena dah ..penat minda
Kesimpulan  

Aku sangat suka antar babysitter sebenarnya sebab anak anak lebih terjaga...lebih selesa sebab ader kat rumah...dier akan lebih rapat dengan penjaga dier...so far babysitter yang paling aku suka dan ingat...Kak Jam..kat Subang..masa tuh dier jaga Umar...emm suka..tengok umar happy..bersih wangi jer bila ambik...tapi bila Uzair ada..kena tukar babysitter ..arghhh tiap tiap pagi drama dengan dier...sampai satu tahap aku kena heret umar pegi umah babysitter baru...fuhhh dugaan...pastu Makcik Sal di Gombak..jaga Yaya...emm..suka makcik nieh..lembut..petang petang dier ajar budak mengaji..dier letak aliya dekat sebelah...mmg sukalah...

Pengalaman Pahit...satu pompuan neih yang beriya mengoffer diri menjaga anak aku ...tapi sudahnya..Allah nak tunjukkan...satu hari aku balik awal...nak pegi ambik anak...dia ngan anak anak dier takde..aku ingat dier bawak anak anak aku berjalan..sbb bagi salam tak jawab...tup tup..Umar keluar dari rumah dier...ehh..Abang duk ngan saper...kita sorang..kita tido..perghh putih kejap muka aku...Uzair mana?? ...aku mencari satu rumah...sekali ader jiran sebelah bagitau...Uzair ader kat rumah belakang...dier tinggalkan kat situ...Waaaaaaaa berasap kepala aku masa tuh...dahlah baru pindah..cuba bayangkan Umar tido sorang sorang dalam rumah..kalau dia bangun..main plug..main dapur gas..rumah terbakar? tak pun main pisau ker gunting ker....atau the worse case...dier bangun..keluar rumah yang tak berkunci...pegi jalan jalan..padahal baru pindah kat situ..orang tak kenal anak saper...Oooo mmg tak dapat dimaafkan...itu last day aku hantar kat dier...bayar ..hantar tempat lain...

So pilihlah orang yang betul..ikut gerak hati sebab naluri keibuan kita boleh mengatakan anak kita happy atau tidak dok situ...fuhhh...penat citer...nurseri nanti kita sambung yer ehheheh ...tata ...




2 comments:

AdanyaKauUntukku said...

saya suka saya sendiri jaga
terjamin keselematan anak2 saya
tapi alangkah tak bestnya
saya tak boleh buat sedemikian

dairi ibu said...

salam sejahtera.

Ibu kidnap gambar maid. harap dapat izinnya yer.