heheheh ..maaflah yer..makcik meroyan GA ari neih hehehe so layan lagik....suker ga kali nieh sebab citer part makan kan....kalau nak join siler klik gambo dan melawat blog Sinar Raudah yer....
dan sebagai tokey Patin Sangkar Sungai Pahang...haruslah resepi saya ialah Ikan Patin Masak Tempoyak....sebenarnya..lain tempat lain cara masak ...macam Pahang...kami tidak gunakan bawang...kami masukkan timun cina...yang kuning tuh...tapi sebelah Perak...mereka suka letak taugeh kasar....so jom kita tengok resepi kali ini
Patin Masak Asam Tempoyak
Bahan-Bahan
20 biji cili padi
2 inci kunyit hidup
1 sudu garam kasar
(Semua bahan di atas ditumbuk, kemudian digaul bersama dua senduk tempoyak)
Ikan Patin Sangkar dalam 800g -1 kg (dipotong dan dibersihkan)
Daun Kesum
Bunga Kantan
Cara -cara
1. Masukkan ikan ke dalam periuk dan masukkan air agak agak tenggelam ikan.
2. Masukkan tempoyak yang telah digaul
3. Masukkan daun kesum dan bunga kantan
4. Panaskan di atas dapur
5. Apabila sedikit pekat, masukkan garam dan perasa.
6. Siap dan sedia untuk dihidangkan.
Tips:
1. Kalau ikan patin sangkar, tidak perlu dibasuh dengan limau nipis/asam jawa sebab ikan sangkar tidak berbau dan rasanya lebih sedap berbanding patin kolam.
2. Mestilah dicuci bersih sehingga hilang darah disekitar tulang ikan supaya tidak menjejaskan rasa
3. Tempoyak jika terlalu masam, boleh ditambah sedikit gula.